חזרה לעמוד הראשי - עורך דין צבאי | תשובות לשאלות נפוצות
תשובות לשאלות נפוצות - כך תפעלו מול הצבא
כמשרד המתמחה בדין הצבאי, אנו נתקלים מידי יום בשאלות נפוצות של חיילים והורים מודאגים, מסוגיות משפטיות רבות אשר בדין הצבאי - חקירות מצ״ח, עריקויות, פטורים משירות צבאי ובקשות שונות למיטב עוד טרם הגיוס.
ריכזנו לפניכם את התשובות לשאלות המרכזיות לגביהם מתלבטים חיילים והורים רבים מידי יום. יש לכם שאלות נוספות שמעניינות אתכם? אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר, אפשר גם בווצאפ, ואנחנו נשמח לענות לכם על השאלות.
אם נודע לכם שקרוב שלכם נמצא כעת בכלא צבאי בעקבות חקירת מצ״ח או עריקות, מומלץ להעניק לו ייצוג וליווי משפטי של עורך דין צבאי, וותיק ומיומן שיוכל למנוע ממנו לעשות טעויות משפטיות קריטיות אשר עלולות לפגוע בו בניהול התיק.
משרד עו״ד צבאי לימור ברמלי הינו משרד בוטיק המתמחה בדין הצבאי, ייצוג חיילים בתי מצ״ח ועריקות, כאשר כלל עורכי הדין במשרד הינם קציני משפט צבאי אשר שירתו בעברם כתובעים בכירים בפרקליטות הצבאית, קציני חקירות ומפקדי בסיסים ביחידת מצ״ח ומייצגים כיום חיילים רבים בפני בתי הדין הצבאיים ברחבי הארץ כסנגורים צבאיים.
לייעוץ מיידי עם עורך דין צבאי התקשרו :
עו״ד לימור ברמלי - 058-5505404
עו״ד אופיר ברמלי - 058-5404505
(מומלץ לשמור את המספר למקרי חירום - זמינות 24/7 במקרה של חקירה / מעצר)
-
האם חקירה במצ״ח היא חקירה פלילית ?חיילים רבים טועים לחשוב שחקירה במצ״ח היא עניין צבאי - שנשאר בצבא, אבל מדובר בטעות נפוצה שצריך לתקן. בהתאם לחוק הפלילי וחוק השיפוט הצבאי, הגוף שאחראי על חקירת חשד לביצוע עבירות פליליות בצבא על ידי חיילי חובה, קבע, מילואים וגם אזרחים עובדים צה״ל היא המשטרה הצבאית החוקרת (מצ״ח) ולא משטרת ישראל. לכן, חקירה במצ״ח היא חקירה פלילית לכל דבר ועניין והשלכותיה זהות לחלוטין לחקירת אזרחים במשטרת ישראל. אבל, לחקירת מצ״ח מאפיינים משלה שחשוב להכיר. כל ההליך המשפטי מתבצע בהתאם לחוק השיפוט הצבאי (חש״צ) ובירור האשמה מתבצע מול בתי הדין הצבאיים ולא בתי המשפט. אתם מוזמנים לקרוא עוד על חקירות מצ״ח באתר שלנו.
-
זומנתי לחקירה במצ״ח, מה עליי לעשות ?"חקירה במצ״ח היא חקירה פלילית לכל דבר ועניין, בדומה לחקירה במשטרת ישראל. לכן, במקרה של זימון לחקירה, מומלץ להתכונן טוב לפני החקירה. אנחנו ממליצים לכם להתייעץ עם עורך דין צבאי, ותיק ומנוסה בחקירות מצ״ח, לפני החקירה על מנת שיכין אתכם לקראת מה שצפוי לכם במהלך יום החקירות. אתם מוזמנים ליצור קשר עם עורכי הדין במשרדנו, 24 שעות ביממה, במקרה של זימון לחקירה, ואנחנו נשמח לסייע לכם לעבור את החקירה בשלום. עו״ד לימור ברמלי - 058-5505404 עו״ד אופיר ברמלי - 058-5505404
-
האם לחקירה במצ״ח יש השפעה על האזרחות לאחר השחרור מהצבא ?מאחר וחקירת מצ"ח היא חקירה פלילית, מדובר בעניין לא פשוט שיכולות להשפיע על המשך דרכם בצבא ובאזרחות. עם הגעתכם לחקירה במצ״ח ייפתח לכם במחשב תיק פלילי (לצערנו, גם אם אתם בכלל לא אשמים..) שיוכל להיסגר רק לאחר קבלת חוות דעת משפטית מהפרקליטות הצבאית בנוגע לראיות הקיימות בתיק. לכן, חשוב מאוד להיוועץ כמה שיותר מהר, מיד עם הזימון לחקירה, עם עו״ד ש״חי ונושם״ את עולם החקירות בצבא, מכיר ״מפנים״ את ההליך על מנת שיוכל לייעץ לכם בצורה הטובה ביותר מה כדאי לעשות כדי למזער נזקים ולהיחלץ מרישום פלילי שיהיה לכתם על עתידכם / עתיד ילדכם ובראש ובראשונה - להימנע מתקופת מאסר ככל שניתן.
-
הילד/ה שלי נלקח לחקירה במצ״ח והוא לא זמין כעת - מה עליי לעשות ?בהתאם לחוק הפלילי, אם החייל מצוי בחקירה הוא אינו מורשה לדבר עם הוריו או קרוביו (מחשש לשיבוש הליכי חקירה) ורק לעו״ד מותר לשוחח עימו ולהיפגש איתו בחדרי החקירות. לכן, אם נודע לכם שקרוב אליכם מצוי ברגעים אלו בחקירה מומלץ להתקשר בדחיפות לעו״ד צבאי על מנת שיתקשר מייד לבסיס מצ״ח בו נחקר החייל ויבקש לעצור את החקירה עד אשר ישוחח עימו ויגיע לחקירה. במקרה של חקירה אתם מוזמנים ליצור איתנו קשר מיידי, 24 שעות ביממה, ואנחנו נשמח לסייע לכם ולילדכם בחקירה.
-
השתמשתי בסמים בזמן שאני חייל, האם מצ״ח יכולים לדעת על כך ?"יחידת מצ״ח, בדומה לגופי חקירה רבים, מפעילה כלים מיוחדים, ובינהם יכולות מודיעין בתוך הבסיסים, לאיתור גילוי שימוש בסמים בצבא על ידי חיילים. אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבו עורכי הדין ממשרדנו בנושא חקירות מצ״ח בחשד לשימוש בסמים בצבא.
-
השמשתי בסמים בצבא וזומנתי לחקירה במצ״ח, האם אני חייב למסור דגימת שתן לחוקרים?"כחלק מחקירה במצ״ח, בחשד לשימוש בסמים בצבא על ידי חיילים, מבקשים החוקרים למסור דגימת שתן לגילוי שימוש בסמים. אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבו עורכי הדין ממשדרנו בנושא בדיקות שתן בצבא.
-
מתי כדאי להיוועץ בעו״ד בחקירת מצ״ח ? לפני החקירה או ברגע שה״עניינים מסתבכים״ ?מאחר וחקירה פלילית במצ״ח היא הליך משפטי עם השלכות מרחיקות לכת, בו לכל מילה שנאמרת על ידי החייל לחוקרי מצ״ח יש משמעות רבה על המשך התיק, מומלץ ביותר להיוועץ עם עו״ד כמה שיותר מהר ומיד עם היוודע על קיומה של החקירה (גם אם החקירה היא באמצע הלילה או בסופ״ש). חיילים רבים טועים לחשוב, שהם ילכו לחקירה, יאמרו את האמת והכל יהיה בסדר. לפעמים הם צודקים, אבל הבעיה מתחילה כאשר חוקרי מצ״ח מפעילים עליהם תרגילי חקירה והם עושים טעויות שעלולות לעלות להן מחיר כבד. לצערנו, אנחנו נתקלים מידי יום בחיילים שמתקשרים אלינו באמצע החקירה או אפילו בסיומה, אחרי שעשו טעויות רבות ואז המצב מורכב יותר. תמיד אפשר ורצוי לתקן את מה שכבר נעשה בחקירה - אבל מוטב כמה שיותר מוקדם.
-
היכן נמצאים בסיסי מצ״ח ?חידת המשטרה הצבאית החוקרת (מצ״ח) פרוסה בכל רחבי הארץ, המצפון ועד הדרום. בסיסי מצ״ח, בדומה לתחנות משטרת ישראל, פועלים בצורה מרחבית, כל שלכל בסיס יש את גזרת האחריות הפלילית במרחב שלו והוא אחראי על ניהול חקירות של אותן יחידות המצויות בגזרתו. אתם מוזמנים להיכנס לרשימת הטלפונים בבסיסי מצ״ח באתרנו.
-
מה ההבדל בין עריקות לנפקדות ?חוק השיפוט הצבאי קובע מספר סוגים שונים של היעדרויות חיילים משירות צבאי ללא רשות מפקדיהם ביניהם נפקדות ועריקות. אתם מוזמנים לקרוא את המדריך לעריק שכתבו עורכי הדין ממשרדנו.
-
האם כל בריחה מהצבא נחשבת לעריקות ?לא, ישנן מקרים בהם חייל ייעדר מיחידתו לפרק זמן קצר ותקופה זו לא תיחשב לעריקות אלא לנפקדות משירות.
-
אחרי כמה זמן חייל נחשב לעריק ?חייל שיעדר למעלה מ 21 ימים ייחשב כעריק על ידי הצבא
-
האם עריקות היא תיק פלילי ?רב החיילים טועים לחשוב שעריקות היא עניין צבאי ולכן העריקות תירשם רק ב״מרשמי הצבא״. אולם, עריקות הינה עבירה פלילית לכל דבר וחייל אשר יורשע על ידי בית הדין הצבאי בביצוע עריקות הוא עלול לשאת רישום פלילי שישאר גם באזרחות. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, ניתן להגיע לתוצאה משפטית בה למרות עבירת העריקות מהצבא, החייל יישא רישום פלילי מופחת. לרישום הפלילי משמעות רבה על המשך חייו של החייל באזרחות (הוצאת ויזה לארה״ב, רישיון נהיגה, עבודה בשירות המדינה, לימודים במקצועות מסוימים ועוד. אתם מוזמנים לקרוא את המאמר שכתבו עורכי הדין ממשרדנו בנושא רישום פלילי בצבא. לכן, לייצוג החייל על ידי עו"ד צבאי בעל ניסיון בייצוג עריקים, שמכיר את המערכת הצבאית והדין הצבאי חשיבות קריטית על ניהול התיק בפני בית הדין הצבאי ותוצאותיו בעניין העונש והרישום הפלילי.
-
אני עריק כבר כמה שנים, יכול להיות שהצבא שכח ממני ?"לא, ברגע שחייל מוזן כעריק במערכות הצבא עבירת העריקות נמשכת ואין עליה התיישנות. לכן, ישנם מקרים רבים בהם נעצרים עריקים לאחר מספר שנים של עריקות ונותנים את הדין בפני בית הדין הצבאי.
-
האם כדאי להסגיר את עצמי או לחכות שלוכדי העריקים של משטרה צבאית יעצרו אותי ?בתי הדין הצבאיים רואים בחומרה מקרים בהם החייל בחר שלא להסגיר את עצמו והוא נעצר על ידי המשטרה הצבאית ולרוב מחמירים בעונשו. לכן, ככלל, ישנה עדיפות כי העריק יסגיר את עצמו לידי המשטרה הצבאית בטרם ייעצר על ידם. חשוב לציין, כי המעצר יכול שיתבצע גם לאחר בדיקה שגרתית של שוטרי משטרת ישראל במהלכה המערכת תתריע בפני השוטר כי מדובר בעריק ולכן הוא ייעצר ויועבר לידי המשטרה הצבאית. לכן, חשוב מאוד להתייעץ עם עו"ד צבאי שמכיר את הליכי ההסגרה מול הצבא והגורמים בפרקליטות הצבאית.
-
האם עריק זכאי לקבלת טיפול רפואי במהלך תקופת העריקות ?התשובה לשאלה זו תלויה במספר ימי העריקות: חייל אשר עבר ביצע עריקות של עד 60 ימים זכאי לקבלת טיפול רפואי מהצבא, מעבר ל 60 ימי עריקות החייל לא יקבל שירותים רפואיים מהצבא, עד אשר יסגיר עצמו / ייעצר על ידי המשטרה הצבאית או משטרת ישראל.
-
מה מספר הטלפון בכלא 4 ? מה מספר הטלפון בכלא 6 ?אתם מוזמנים להיכנס לרשימת הטלפונים בבתי הכלא הצבאיים באתרנו ולמצוא שם רשימה מלא של כל מספרי הטלפון בבתי הכלא הצבאיים - כלא 4 וכלא 6
-
מתי ניתן לבקר חיילים בבתי הכלא הצבאיים - כלא 4 או כלא 6 ?מועדי הביקורים בכלא 4 - בימים ב' וד' (10:00-12:00 ו 13:00-16:00) מועדי הביקורים בכלא 6 - בימים ב' וד' (10:00-12:00)
-
האם צריך לתאם את הביקור בבתי הכלא הצבאיים מראש ?כן. טרם הביקור יש לתאם את ביקור המשפחה והקרובים של החייל/ת הכלואים בבתי הכלא הצבאיים מראש באמצעות חמ״ל הכלא הצבאי. לנוחיותכם להלן מספרי הטלפון לתיאום ביקור המשפחות בבתי הכלא הצבאיים: מספר הטלפון לתיאום ביקור בכלא 4: 03-9577559 מספר הטלפון לתיאום ביקור בכלא 6: 04-9540555
-
האם הביקור בכלא הצבאי מוגבל בזמן ?על פי נהלי הכלא, ביקור חייל הכלוא בכלא צבאי מוגבל ל 30 דקות
-
כמה מבקרים רשאיים לבקר חייל בכלא 4 או בכלא 6 ?4 מבקרים בני המשפחה + מבקר אחד שאינו בן משפחה (חבר/ה לדוגמה).
-
מה מותר להביא לביקור ולהכניס לכלא 4 וכלא 6 ?אתם מוזמנים לקרוא את המדריך לביקור חיילים בבתי הכלא הצבאיים שכתבו עורכי הדין ממשרדנו ולקבל תשובות לשאלות רבות בנוגע למצרכים שמותר ואסור להכניס לביקור בכלא צבאי.
דוגמאות מתיקי מצ״ח ועריקות שנוהלו במשרדנו:
לקוחות ממליצים
משפחת אוחיון, ירושלים
ממעמקים קראתי..... לימור ואופיר עשיתם את הבלתי יאמן למען בני החייל.. כל הסיכויים היו נגדנו אבל לא אתם שתרימו ידיים והליך בן חצי שנה שהצליח והתיק המסובך הזה נסגר בלי הרשעה.. נסגר!!!!!!! פרטי התיק שמורים אצלכם. אשמח לייעץ להורים שנקלעו לסיטואציה דומה.
משפחת פליישקר, ראשל״צ
לימור ואופיר ברמלי היקרים בחרנו בכם בצורה אקראית, מהמפגש הראשון הייתה לנו תחושת בטן שהבחירה בכם נכונה. תודה על המסירות, אכפתיות, מקצועיות, תמיכה, אמון, סבלנות, זמינות. תודה על הליווי הקרוב בתקופה הכי קשה למשפחתנו. ייצגתם את בננו בצורה הטובה ביותר, התוצאה הייתה מעבר לציפיות שלנו, אין לנו ספק שעשינו בחירה מצויינת, עבודתכם ראויה לשבח ולהמלצה יישר כח.״
מיכל הרשקו, חיפה
"איך להתחיל.... מהסיוט שהילד מתקשר שנלקח לחקירה או בסיום השיחה המרגיעה עם לימור המלאכית של הלילה. כל הילדים עושים טעויות אבל צרכים אחת שתדע להוציא אותם הכי טוב שאפשר. תותחית אמיתית .... תודה מעומק ליבי"